Wat te doen bij een hoog urinezuur?
Vandaag kreeg ik een meneer aan de telefoon die vroeg wat het betekent dat zijn urinezuur verhoogd is en wat hij er aan kan doen om dit te verbeteren.
Omdat ik dit verhaal al vaak tegen mensen heb moeten vertellen en omdat mijn man met dezelfde problemen kampt, schrijf ik er deze blog over.
Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt meestal veroorzaakt door een dagelijks overschot aan zuurvormend voedsel. Zuurvormende voedingsmiddelen laten, na verbranding ervan, zure afvalstoffen zoals urinezuur, melkzuur en azijnzuur achter. Omdat het lichaam dit zuuroverschot niet allemaal kan afvoeren worden de overtollige zuren in het lichaam opgeslagen.
Eet gevarieerd
Omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen is het belangrijk om gevarieerd te eten. Wanneer je langdurig te éénzijdig eet, gaat het lichaam op termijn een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen.
Voedingsmiddelen die goed zijn tegen verzuring:
Groente / Grassen | Rapen | Noten & Zaden | Zuivel, vetten en eieren |
Aardappel | Radijs wit / zwart | Amandelen | Ongepasteuriseerde boter |
Aardappel, zoete | Rode biet | Chiazaad | Ongepasteuriseerde volle melk |
Alfalfa | Rode kool | Fenegriekzaad | Verse wei |
Andijvie, verse | Rucola | Hazelnoot | Sauzen, kruiden en smaakmakers |
Artisjokken | Savooiekool | Hennepzaad | Appelazijn |
Aubergine | Selderij | Lijnzaad | Basillicum |
Bieslook | Sjalotten | Karwijzaad | Cayennepeper |
Bloemkool | Sla | Komijnzaad | Citroenmelisse |
Boerenkool | Sperziebonen | Quinoa- zaad | Citroengras |
Broccoli | Spinazie | Sesamzaad | Curcuma |
Courgette | Spirulina | Speltzaad | Gember, vers |
Franse snijbonen | Spruiten | Venkelzaad | Munt |
Gerstegras | Tarwegras | Onbewerkte granen & peulvruchten | Oregano |
Graswortel | Taugé | Boekweit | Tijm |
Groene kool | Ui | Sojabonen, verse | |
Heermoes | Veldsla | Sojalecithine, pure | |
IJsbergsla | Venkel | Sojameel | |
Kamutgras | Waterkers | Sojascheuten | |
Kelp | Witlof | Tofu | |
Kiemen | Witte kool | Oliën en Vetten | |
Knoflook | Wortelen | Avocado-olie | |
Koolraap | Zeewier | Kokosolie | |
Koolrabi | Fruit | Lijnzaadolie | |
Komkommer | Citroen | Olijfolie, extra- vierge | |
Kropsla | Kers, zure | Udo’s olie | |
Mierikswortel | Kokos, verse | Dranken | |
Paprika | Limoen | Kraanwater | |
Pompoen | Tomaat | Kruidenthee, Alka® Thee | |
Prei | Watermeloen | Water met Alka® Druppels |
Voedingsmiddelen die verzurend kunnen werken:
Noten en zaden | Wijn, rosé | Tarwebrood | Kunstmatige zoetstoffen |
Cashewnoten | Zuivel, vetten en eieren | Volkoren brood met gist | Melksuiker |
Pecannoten | Chocolademelk | Wit brood | Suiker |
Pistachenoten | Harde kaas | Granen en rijst | Diversen |
Macadamia | Halvarine | Gierst | Bewerkte voedingsmiddelen |
Pinda’s (= peulvrucht) | Kaas (smeltkaas) | Maïs | Kant en klare voeding |
Pompoenpitten | Pudding/toetjes | Rijst, wit | Voeding bereid in magnetron |
Walnoten | Strooikaas | Tarwe | Verpakt of geblikt voedsel |
Zonnebloempitten | Yoghurt, gezoet | Tarwe griesmeel | Pizza |
Oliën en vetten | Yoghurtdrank | Tarwe, wit (pasta) | Koekjes |
Halvarine | Vlees, gevogelte & vis | Sauzen, kruiden & smaakmakers | Sigaretten |
Geharde vetten | Haring | Augurken | Drugs |
Transvetten | Karper | Azijn | Snoep |
Margarine | Rundvlees | Curry | Chocolade |
Maïsolie | Kalfsvlees | Ketchup | Chips |
Vloeibare boters | Kreeft | Mayonaise | |
Zonnebloemolie | Lever | Melasse | |
Dranken | Makreel | Mosterd | |
Bier (pils en alle speciaalbieren) | Orgaanvlees | Wijnazijn | |
Cola (ook light en zero) | Pangafilet | Zilveruitjes | |
Energie drankjes | Rivierkreeft | Zout | |
Frisdranken (koolzuurhoudend) | Tilapia | Zoetstoffen | |
Koffie | Varkensvlees | Bietsuiker | |
Likeur | Vleeswaren | Bruinerijststroop | |
Sterke drank (gedistilleerd) | Zalm | Fructose | |
Thee, zwart | Brood | Gedroogd suikerriet | |
Vruchtensap, gezoet | Donker bruin met gist | Gerstemoutsiroop | |
Wijn, wit | Roggebrood | Honing |
Een verhoogd urinezuur in het bloed kan resulteren in jicht als je de zuurbalans niet verbetert. Als je eenmaal jicht hebt ontwikkeld is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.
Overmatig eten en drinken van alcohol kan een jichtaanval uitlokken, daarom werd het vroegen een koningsziekte genoemd, maar dit hoeft niet perse de oorzaak de zijn. De oorzaak is te vinden in je nieren die uraat (zouten van urinezuur) vasthouden en je stofwisseling niet helemaal goed verloopt.
Chronische jicht
Chronische jicht komt voor bij 3 groepen mensen:
Mensen die op jonge leeftijd jicht kregen en die een te hoog urinezuurgehalte in het bloed blijven houden, meestal door:
- de nieren die teveel uraat vasthouden
- voeding die hoge uraat/purine bevat
- medicijnen zoals plaspillen
- overmatig alcoholgebruik
Vaak hebben deze mensen een hoge bloeddruk en/of overgewicht. Bij deze groep begint jicht meestal met acute aanvallen. Later wordt het chronisch en gaat de jicht in meerdere gewrichten zitten. Ga bij jichtaanvallen altijd naar je huisarts.
De biomarker ‘urinezuur’ maakt onderdeel uit van de ‘Medische Check-up Algemeen Bloedonderzoek’: