%%title%% Een voedingsschema voor een vegetarische topsporter aan de hand van bloedwaarden
arrow_drop_up arrow_drop_down
8 april 2019 
in Blogs

Veganistisch of vegetarisch eten? Pas je voedingsschema aan voor sportprestaties

Aan de hand van zijn persoonlijke bloedwaarden en DNA-test heeft Dennis Spronk, WK-kampioen Obstacle Run en Leefstijl- en Voedingscoach, zijn  voedingsschema aangepast. Dennis was altijd al met gezonde voeding en sporten bezig. Immers je lichaam functioneert alleen als je voldoende brandstof binnen krijgt. De relatie tussen voedingschema en sportprestaties, en vooral hoe je  met voeding je prestaties kunt verbeteren, is een zoektocht voor Dennis geweest. Het heeft hem echter veel opgeleverd. Lees hier hoe hij dit aanpakte.

Dennis heeft vele consulten bij diëtisten, voedingsdeskundigen en wetenschappers gevolgd. Bij Bloedwaardentest.nl heeft Dennis via het programma Insidetracker zijn bloedwaarden getest en hierover gevlogd tijdens zijn voorbereiding voor het Obstacle Race WK in ijsland

Tijdens deze periode is Dennis ook nog van een vleeseter naar een pure planteneter gegaan. De resultaten liegen er niet om. “Ik begon met beter te slapen, beter te herstellen na het sporten en dat is voor mij als sporter natuurlijk zeer interessant. Hoe minder ik hoef te rusten, hoe meer ik kan trainen!  Dan presteer ik alleen maar beter. Andere voordelen zijn een betere lichaamsgeur en minder blessures. Als ik nu een blessure krijg is het binnen no-time weer opgelost. Uiteindelijk herstel ik op alle gebieden veel sneller en ik voel me als herboren.”

bloedwaardentest_ijzertest

Bij de eerste bloedwaardentesten was Dennis nog vleeseter en vervolgens is hij overgestapt op veganistisch eten. Het meest opvallende was dat zijn ijzerwaarden stegen. Normaal zeggen ze dat vegetariërs vaak ijzertekort hebben, maar bij Dennis was dat juist het tegenovergestelde. Vervolgens heeft Dennis zijn levenspatroon drastisch gewijzigd: geen vleesproducten en geen melk- kaasproducten meer.

Dennis vertelt: “Ik wist van de theorie dat als je melk drinkt de ijzeropname wordt verslechterd en dat dat ook samenhangt met vitamine C. En omdat ik geen melk meer drink, is de ijzeropname gaan toenemen. Ik dronk op dat moment ook iedere dag  groentesmoothies en zag bij de bloedwaardentesten een piek in mijn ijzerwaarden. Daarom heb ik de groentesmoothies drastisch teruggeschroefd om ervoor te zorgen dat ik niet teveel ijzer in m’n bloed heb. Want dat werkt ook weer averechts. Dat heb ik dus aangepast en nu zit ik weer in het groen bereik, dus daar ben ik heel blij mee.”

Dennis is sowieso een man van meten en experimenteren als het gaat om optimalisatie van zijn leeftstijl en voeding. Na het programma Insidetracker heeft hij ook het DNA Expert test doorlopen om nog beter in kaart te brengen hoe zijn lichaam in elkaar zit en waar hij al dan niet goed op reageert.

Dennis vertelt: “Ja, ik ben ingenieur van origine en die achtergrond gebruik ik ook om er achter te komen hoe mijn lichaam werkt. Vanuit de DNA tests kwam naar voren dat vleesproducten averechts werken voor mij op mijn sportprestaties, dus dat was voor mij wel een bevestiging. Er zijn namelijk specifieke voedingsproducten, ook planten, die sport bevorderend zijn en andere juist niet.  De producten die voor mij persoonlijk prestatieverhogend zijn neem ik meer als ik bijvoorbeeld een wedstrijd heb. Ik weet nu dat die producten mijn sportprestaties bevorderen als ik die op dat moment meer neem dan normaal.”

En het werkt: twee jaar geleden was Dennis nog vleeseter en was hij 90e op de WK Obstacle Run in zijn leeftijdsgroep, één jaar later en ondertussen overgestapt naar vegan en eindigde hij op de 58e plaats: een hele verbetering dus !

Dennis: “het hele proces dat ik het afgelopen jaar heb doorlopen en ook echt gevoeld heb dat er zoveel veranderde, dat was echt een cadeautje voor mij.”Dennis_marion_bloedwaardentest

 

Met al zijn opgedane kennis is Dennis voor zichzelf begonnen als Leefstijl- en Voedingscoach: FreeYou. Dennis geeft voorlichtingen aan bedrijven, workshops, trainingen en 1-op-1 begeleidingen, zelfs Vegan-kookles. Je kunt bij Dennis terecht hoe je de informatie uit Insidetracker of DNA tests moet vertalen naar voeding en leefstijl middels een consult en hij geeft je de nodige support.

Wij mogen wel concluderen dat Dennis met de inzage die hij heeft verkregen van zijn bloed en DNA, een fantastische verbetering van zijn gezondheid en zijn sportprestaties heeft ondervonden!

Of deze voedingswijze ook zo voor jou geldt, is te onderzoeken in je bloed en DNA: iedereen reageert immers anders. En ook welke sporttak bij jou past; sommigen zijn betere zwemmers, hoogspringers of voetballers en ook deze wetenschap ligt allemaal in je DNA verborgen. Zet je gevoel om in meetbare prestaties, zo kun je jouw persoonlijke top bereiken.

Kijk of luister hier het interview met Dennis op de Nationale Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht

Hoe Bloedwaardentest kan helpen

Bloedwaarden en DNA-onderzoek is cruciaal voor het begrijpen van de werking van je gezondheid. Zo krijg je inzicht in jouw unieke bloedwaarden en DNA en kun je er vervolgens gericht aan werken om eventuele problemen al dan niet preventief aan te pakken of op te lossen, of in het geval van Dennis, hoe je je sportprestaties kunt verbeteren door een inkijkje in de unieke werking van jouw lichaam.

InsideTracker 

Met de InsideTracker Ultimate bloedwaardentest worden de 41 belangrijkste biomarkers gemeten en wordt onderzocht met welke voeding, supplementen, lifestyle, sport en oefeningen jij je bloedwaarden kunt verbeteren. Insidetracker biedt een totaaloplossing voor vitaliteit, voeding en performance.
Insidetracker Ultimate tijdelijk van €589 voor € 299,- Je moet dan nog wel zelf je persoonlijke insidetracker app bestellen, maar je krijgt deze voor 70 dollar ipv 119 dollar als je je bloedwaarden bij Bloedwaardentest.nl laat testen. Ook uitslagen van je huisarts kunnen hier ingevoerd worden voor een voedingsschema.

https://bloedwaardentest.nl/insidetracker-ultimate/


Een DNA-onderzoek is veel meer dan verwantschap aantonen of een misdrijf oplossen. Jouw DNA kan je alles vertellen over je gezondheid, je lichaamsgewicht, je vatbaarheid voor bepaalde aandoeningen en je aanleg voor sporten en atletische prestaties.Welke DNA tests zijn er en wanneer zijn ze interessant voor je? We leggen het je graag uit via DNA Expert:

Er zijn diverse DNA-testen beschikbaar; van alleen VoedingGewichtPerformance tot medicijngevoeligheid en DNA Expert Totaal.

Dennis nam de DNA-expert totaal , tijdelijk van € 1995voor €995 in dit pakket zitten alle genoemde DNA testen, je ontvangt een boek met een voedingslijst van welke producten jij aankomt of afvalt (DNA-Expert gewicht), welke voedingsstoffen jij nodig hebt voor een optimale gezondheid (DNA-Expert-voeding) en welke voeding jij moet eten voor het verbeteren van je prestaties (DNA-Expert performance )

https://bloedwaardentest.nl/dna-expert-voeding/

 

Als je een InsideTracker bloedonderzoek of een DNA-Expert speeksel test hebt gedaan en je wilt van een van beide uitleg of coaching, dan kun je Dennis inhuren voor 25 euro per half uur. Voor meer informatie over het consult van Dennis klik hier

Over de schrijver
Reactie plaatsen