Migraine; vijf tips om dit te voorkomen
04 mei 2017 
in Blogs
4 min. leestijd

Migraine; vijf tips om dit te voorkomen

Wat zijn vijf handige tips om migraine te voorkomen? Voeding en beweging spelen een belangrijke rol om te zorgen dat je migraineklachten minder worden. Wil jij ook zonder die vervelende hoofdpijn rondlopen? Bekijk dan hier de vijf tips waarmee jij kunt beginnen.

Tip 1.  Eet meer onverzadigde vetten!

Wanneer je een migraineaanval krijgt worden de bloedvaten rondom de hersenen erg vernauwd. Dit zorgt voor de hevige pijn rondom je hersenen. Wanneer er een ophoping van vet is aan de binnenzijde van de bloedvaten, wordt de kans op een migraineaanval groter. Je moet ervoor zorgen dat de bloeddoorstroming in de bloedvaten constant verloopt. Dit doe je door minder slechte vetten, die blijven vastzitten,  te eten.

Het eten van onverzadigde vetten (hoog HDL gehalte) zorgt ervoor dat opgehoopt vet verwijderd wordt uit de bloedvaten. Verzadigde vetten zorgen er juist voor dat de vetten opstapelen. Je moet dus altijd meer onverzadigde vetten eten.

Producten met veel onverzadigde vetten zijn vis, noten, avocado en olijfolie. De verkeerde vetten waarop je moet letten zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals kaas, vlees, snacks en koeken. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 2.  Kom meer in beweging!

Wist je dat heel veel mensen met migraine niet lekker in hun vel zitten? Dat is logisch want je lichaam ondervindt vaak, naast heftige hoofdpijn, vervelende lichamelijke reacties  zoals;gezond_bewegen

  • stijve spieren,
  • verlammingsverschijnselen of
  • hartkloppingen.

Door veel te bewegen worden er allerlei stofjes in ons lichaam aangemaakt waardoor de zenuwen en spieren weer rust krijgen. Je voelt je al snel lekkerder in je vel wanneer je elke dag een half uurtje beweegt. Wanneer je nog niet zo actief bent is een half uur wandelen per dag al een goed begin! De eerste week zal het zwaar zijn maar de tweede week krijg je juist al meer energie!

Ook zorgt voldoende beweging er voor dat je spieren, zenuwen en bloedvaten sterker worden. Dit is erg belangrijk bij het voorkomen, maar ook  bij het herstellen van migraine! De één moet een paar uur herstellen van een migraineaanval en de ander meerdere dagen. Een sterk lichaam helpt jou om er snel weer bovenop te komen, zodat je weer leuke dingen kunt doen!

Tip 3.  Eet meer biologische producten!

In biologische producten zitten minder additieven en andere ingrediënten toegevoegd. Additieven zijn extra toevoegingen om de smaak, geur, kleur of houdbaarheid te verbeteren. Deze additieven en  andere verkeerde ingrediënten kunnen triggers zijn voor migraine. Verbanden tussen bepaalde e-nummers en andere toevoegingen worden steeds vaker gelegd.

Biologische_voedingIngrediënten die je het beste kunt vermijden zijn smaakversterkers (e600 tot e699), conserveermiddelen, synthetische aroma’s en kunstmatige zoetstoffen. Dit zijn ingrediënten die invloed hebben op zenuwen, de bloedsuikerspiegel en je bloeddruk. Wanneer je verse producten of producten van de slager koopt, zitten er veel minder toevoegingen in! Een extra handige tip, kijk goed naar producten met niet teveel ingrediënten op het etiket!

Tip 4.  Eet niet teveel histamine!

Wat veel mensen over het hoofd zien is dat je een intolerantie kan hebben voor histamine. Migraine kan ontstaan wanneer er in het bloed te veel histamine aanwezig is. Histamine is een stofje wat onder andere zorgt voor de overdracht van zenuwsignalen (neurotransmitter). Naast migraine zijn andere symptomen bij een te hoge inname van histamine:

  • hartkloppingen,
  • jeuk,
  • diarree en
  • slapeloosheid.

Histaminerijke vleesproducten zijn; vis, varkensvlees en lamsvlees. De histaminerijke groenten zijn onder andere tomaten, spinazie, paprika en champignons. Wanneer je een van de bovenstaande symptomen merkt kan je tijdelijk wat minder van deze producten gaan eten om te kijken of dit je klachten doen verminderen. Het makkelijkste is natuurlijk met een bloedwaardentest, zo kom je er gelijk achter of je een histamine intolerantie hebt.

Tip 5.  Stop met snelle suikers!

Je hebt twee verschillende soorten suikers. Je hebt langzame suikers die ervoor zorgen dat de energie langzaam wordt opgenomen en wordt vrijgegeven. Daarnaast heb je de snelle suikers en die zorgen ervoor dat het direct wordt ingenomen en verbruikt.

Maar waarom moet je de langzame suiker eten? Wanneer je producten met suiker eet heeft dit gelijk invloed op je bloedsuikerspiegel. Bij het eten van langzame suikers blijft je bloedsuikerspiegel op een constanter niveau (minder schommelingen). Wanneer je snelle suikers eet gaat je bloedsuikerspiegel pieken waardoor je snel vermoeid raakt en licht in je hoofd. Een ontregelde bloedsuikerspiegel is een boosdoener voor migraine!

Goede producten met langzame suiker zijn volkorenbrood, spelt, noten, peulvruchten en bonen.

Producten met snelle suiker zijn witbrood, witte rijst, pasta en aardappels. Daarnaast zitten er in frisdranken en andere producten allerlei soorten suikers toegevoegd onder verschillende  benamingen.

Lees goed het etiket van bijvoorbeeld kant en klaar maaltijden, sauzen, pizza’s, snacks en toetjes en let daarbij op de volgende benamingen:

  • Melasse
  • Inverstsuikersiroop
  • Glucosestroop
  • Maltodextrine

Door het vermijden van deze toevoegingen blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je minder honger krijgt en is het dus zeer goed voor de lijn!

Deze blog is geschreven door migraine coach Karl van Karnenbeek, waar je on-line voor een persoonlijk migraine advies terecht kunt.

Wil je al je persoonlijke triggerfoods in kaart brengen? Kijk dan bij onze voedselintolerantietesten.

Histamine intolerantie meet je door de DAO test uit bloed 

Histamine in ontlasting meten we met deze test

https://www.bloedwaardentest.nl/dao-diamino-oxidase-histamine-intolerantie.html

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Annet
Door

Annet

op 18 May 2017

Ik heb veel last van migraine daarbij ook last van me darmen moet zeker 1keer per 6weken spoelen hebben jullie daar tips over Gr annet

Karl van Karnenbeek
Door

Karl van Karnenbeek

op 23 May 2017

Hoi Annet, Je kan op www.omgaanmetmigraine.nl persoonlijk advies vragen over migraine.Groetjes,

M Luttikhuis
Door

M Luttikhuis

op 04 Jul 2017

Gebruik magnesium 2x per dag en veel water drinker ik heb het ook gehad en is het weer normal .

Umit
Door

Umit

op 15 Jul 2021

Een tekort aan vitamine D en B wordt gelinkt aan migraine. Ik had ook erg last van Migraine en ben een aantal maanden geleden begonnen met het innemen van supplementen. Ik neem dagelijks Vitamine D en B12 in van https://www.flinndal.nl/vitaminen/vitamine-b12-zuigtablet en ook inderdaad Magnesium. Ik heb veel minder hoofdpijn dus ik zou dit zeker adviseren.

Reactie plaatsen